Цените няма да паднат мигновено. Резултат от действията на държавата може

...
Цените няма да паднат мигновено. Резултат от действията на държавата може
Коментари Харесай

В очакване на чудото: До 6 месеца държавата се надява цените на храните да паднат

Цените няма да паднат незабавно. Резултат от дейностите на страната може да има сред 3 и 6 месеца. Това разяснява пред Българска национална телевизия Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

200 са случаите на нелоялни търговски практики от инспекциите на институциите. КЗП може да забрани нелоялно търговски практики. Санкциите стигат до 50 000 лв., поясни Алипиев.

Търговците ни притеглят с промоции, а в магазина няма наличност на рекламираната стока. Триковете за примамване на клиентите били сносно структурирани.

Към момента няма открити нарушавания по отношение на разминаване сред наличието на продукта и написаното на етикета. Но уж български плодове и зеленчуци се оказали вносни. Прекратяването на нелоялните търговски практики ще унищожават предпоставката за изкуствено завишаване на цените. До момента КЗП е направила 470 инспекции.

Припомняме, на 2 март министърът на превоза и вицепремиер Христо Алексиев разгласи на брифинг, че властта продължава с координираните дейности против спекулата.

Той регистрира, че за един месец е изградена ясна методика за мониторинг и надзор, която изследва пътя на храната от производител до консуматор. Предстои данните да бъдат качени на платформата, разработвана от властта.

По думите му има голословно високи облаги и далавера. " Искаме да се уверим, че не се стига до свръхпечалби точно върху гърба на узявимите групи. "

На брифинга бяха показани и данни за осъществените инспекции на КЗП, които били общо 471. Също по този начин са установени 452 нарушавания, като 200 са за нелоялни търговски практики. БАБХ е направила 333 инспекции, за месец е открила 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е направила 340 инспекции, а 71 са формираните акта за нарушавания. В момента Национална агенция за приходите прави 150 инспекции на търговски вериги и девет проверки.

Алексиев посочи, че при пазара на краставици има особеност, доста производители не са засадили. Веригите налагали и разнообразни такси стоките и оскъпяването минава 60%. От това обаче производителят не печели, само че потребителят е ударен по джоба.

Затова служебната власт желае да осветли тези скрити такси. Всичко това обаче остава изцяло законно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР